בשר בקר מהווה חלק משמעותי בתזונה של רבים, בשל תכולת החלבון, הברזל וחומצות השומן שהוא מספק. אבל האם הדרך שבה הבקר מוזן משפיעה על הערך התזונתי שלו ועל השפעתו על הגוף שלנו?
מחקר חדשני שפורסם בכתב העת Metabolites חקר את ההבדלים בין בשר מפרות הניזונות מעשב לבין בשר בקר רגיל. הממצאים מצביעים על כך שהשפעת סוג הבשר על חילוף החומרים והבריאות שלנו היא משמעותית.
מה חשף המחקר?
המחקר, שנערך על ידי צוות חוקרים מאוניברסיטת מונטנה סטייט, התמקד בפרופילים המטבולומיים של שני סוגי הבשר והשווה את השפעתם על גופם של 10 מבוגרים בריאים.
פרופילים מטבולומיים שונים
- בשר מפרות הניזונות מעשב: מכיל רמות גבוהות של ויטמינים מקבוצת B, תרכובות כמו תריאונין ונגזרות היסטידין, שמקדמות בריאות תאית ומפחיתות נזק חמצוני.
- בשר רגיל: מכיל רמות גבוהות יותר של חומצות אמינו מסועפות שרשרת (BCAA) ומטבוליטים כמו פרויונילקרניטין, שקשורים לאנרגיה אך עשויים להגביר נזק חמצוני.
השפעות על חילוף החומרים
- לאחר צריכת בשר מפרות הניזונות מעשב: נצפתה הפעלה של מסלולים מטבוליים הקשורים לתהליכים אנטי דלקתיים ותיקון תאי.
- לאחר צריכת בשר רגיל: מסלולים מטבוליים שנקשרו לדלקות ונזק חמצוני הופעלו בצורה משמעותית יותר.
השפעות משותפות לשני הסוגים
- שני סוגי הבשר תומכים בחילוף חומרים של חומצות אמינו וחומצות שומן, החיוניים לשיקום שרירים ולהפקת אנרגיה.
- החלבון האיכותי בשני הסוגים תורם לשובע ולתפקוד מטבולי יעיל.
כיצד הבדלים אלו נובעים מתזונת הבקר?
- בקר הניזון מעשב: התזונה מבוססת הדשא מעשירה את הבשר בחומצות שומן מסוג אומגה 3 ונוגדי חמצון, שמסייעים בהפחתת דלקות ותומכים בבריאות הלב.
- בקר רגיל: מוזן בתערובות עשירות בדגנים, מה שמוביל לבשר עשיר יותר בשומן חד בלתי רווי ובחומצות אמינו מסוימות, אך גם בעל רמות גבוהות יותר של גורמים שעלולים להגביר דלקת.
כיצד לבחור בשר בריא יותר?
המחקר מדגיש כי בחירה בבשר מפרות הניזונות מעשב עשויה להציע יתרונות בריאותיים כמו הפחתת נזק חמצוני ושיפור תהליכים אנטי דלקתיים. עם זאת, גם בשר רגיל מספק חלבון איכותי וחומרים מזינים חיוניים.
לבריאות הלב
תכולת האומגה 3 הגבוהה בבשר מעשב עשויה לתרום לבריאות הלב וכלי הדם.
לשיקום שרירים ואנרגיה
שני סוגי הבשר מתאימים לצרכים של ספורטאים ושל אלה המעוניינים בתחזוקת שרירים.
מגבלות המחקר והמלצות לעתיד
קבוצת הנבדקים במחקר הייתה קטנה יחסית, ולכן נדרשים מחקרים רחבים ומגוונים יותר. בנוסף, חשוב לבחון את ההשפעות הבריאותיות לטווח הארוך של צריכת שני סוגי הבשר.
לסיכום
אם בריאות הלב, הפחתת דלקות, ותזונה עשירה באומגה 3 הם בראש סדר העדיפויות שלכם, בשר מפרות הניזונות מעשב עשוי להיות הבחירה המועדפת. עם זאת, גם בשר בקר רגיל יכול לשמש מקור מצוין לחלבון כאשר האפשרות מוגבלת.